Parfum een product dat we bijna dagelijks gebruiken, maar niet altijd bij stil gaan waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Wat we wel weten is dat parfum een intrigerende mix van geuren is die de zintuigen verleiden, bijna als een kunst die een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de oude beschavingen. In deze blog maak je kennis met de basis van parfum, van zijn oorsprong tot zijn diverse toepassingen in de moderne tijd.
Oorsprong
Het woord parfum is een verbastering van het Latijns ‘Per Fumum’ wat betekend door rook verdreven. De eerst vorm van parfumeren in de oudheid ging gepaard met rook. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van parfum. Parfum kan in ieder geval worden herleid naar de oude beschavingen van Egypte, Mesopotamië (het huidige Irak) en het oude China, waar geurige oliën en extracten werden gebruikt voor religieuze rituelen, genezing en persoonlijke verfraaiing. Het gebruik van parfum verspreidde zich vervolgens naar het oude Griekenland en Rome, waar het een symbool werd van welvaart en sociale status. In de Middeleeuwen bloeide de parfumerie op in het Midden-Oosten en later in Europa, waar ambachtslieden begonnen met het destilleren van geuren uit bloemen, kruiden en houtsoorten.
Methodes om parfumingrediënten te verkrijgen
Er zijn verschillende methoden om parfumingrediënten te verkrijgen, afhankelijk van de bron van de geur. Voor natuurlijke ingrediënten zoals bloemen, kruiden en houtsoorten worden extractiemethoden zoals stoomdestillatie, enfleurage en maceratie gebruikt. Bij stoomdestillatie wordt stoom door de plantaardige materialen geleid, waardoor de vluchtige oliën worden vrijgegeven en vervolgens gecondenseerd tot een geurende vloeistof. Enfleurage omvat het absorberen van geuren in een vet of olie, terwijl maceratie inhoudt dat de plantaardige materialen worden ondergedompeld in een oplosmiddel om hun aroma’s te extraheren. Voor synthetische ingrediënten worden chemische processen gebruikt om geurmoleculen te creëren die lijken op die van natuurlijke bronnen.
Opbouw van een parfum
Parfum is opgebouwd uit verschillende lagen van geurende ingrediënten en kan worden gezien als een soort piramide. De verschillende lagen wordt geclassificeerd als topnoten, hartnoten en basisnoten. De topnoten zijn de eerste geuren die worden waargenomen bij het aanbrengen van een parfum en na ongeveer 15 minuten. Ingrediënten die vaak voorkomen als topnoten zijn citrusvruchten, omdat deze snel vervliegen en een parfum openen. De volgende laag, de hartnoten, vormt de kern van de geur. In deze laag wordt het parfum gevormd, wat inhoudt dat een parfum als bloemig/houtig/orientaals/fris of groen wordt ervaren. Hartnoten zijn bij een eau de parfum tot een 2 uur waar te nemen. De basisnoten zijn de diepe, langdurige geuren die de geur zijn karakter en stabiliteit geven. Bij een eau de parfum zijn de basisnoten tot een 6 a 8 uur te ruiken.
Bij het maken van een parfum begint een neus, de personen die de creatie maakt, altijd met de basisnoten gevolgd door hart noten en top noten. Als hij zou beginnen met de topnoten moet hij hier iedere keer doorheen om de volgende laag te kunnen maken. Een neus dan rond de 2.500 geurstoffen herkennen. Hierbij kan hij/zij onderscheid maken tussen bijvoorbeeld een sandelhout uit Azië of Zuid-Amerika. Klimaat heeft tenslotte invloed op de geur.
Verschil tussen eau de toilet, eau de parfum en extract parfum
De verschillende benamingen voor parfum weerspiegelen de verhouding concentratie van geurmoleculen ten op zichten van de oplossing van alcohol met water. Geurmoleculen hechten zich aan de vetten op de huid. Hoe meer geurmoleculen een parfum bevat hoe langer deze op de huid blijft ruiken.
- Splash
Bevat tussen 1 en 3%* geurstoffen en ruikt slecht tot een max van 2 uur. - Eau de Cologne (EdC)
Bevat tussen de 3-5%* geurstoffen en bevat voor een groot deel citrusnoten. Een Eau de Cologne kan als krachtig worden ervaren dit heeft te maken met de hoge concentratie. Splash en EdC werden vroeger vaak door heren gebruikt na het scheren. De alcohol ontsmet de eventueel opgelopen wondjes. Inmiddels weten we dat de alcohol de huid uitdroogt en dat er andere voedende producten zijn voor na het scheren. - Eau de Toilette (EdT)
Bevat tussen 6-10%* geurstoffen en is tot een 4 a 6 uur te ruiken op de huid. In het verleden was EdT het meest verkocht, maar inmiddels is er een verschuiving naar Eau de Parfum en Extract Parfum. - Eau de Parfum (EdP)
Heeft een hogere concentratie, meestal tussen de 12-20%*, waardoor het langer blijft hangen en intenser is dan eau de toilet. Een EdP blijft tot een 6 a 8 uur ruiken op de huid. - Extract parfum
Ook wel parfum of Elixer genoemd, heeft de hoogste concentratie van geurolie, vaak meer dan 20%, en biedt een langdurige en zeer geconcentreerde geurervaring. Een parfum kan als zachter worden ervaren met meer body. Dit komt omdat de alcohol lagere is en daardoor de scherpheid. Extract parfums worden als duurder ervaren, echter blijft een extract parfum tot een 8 a 12 uur op de huid ruiken. Hierdoor hoef je minder vaak bij de sprayen en doe je langer met je parfum. - Parfum olie
Er zijn twee varianten; pure oliën en parfum oliën op basis van een neutrale olie. Parfum olie zit nooit in een flacon met verstuiver. Dit heeft er mee te maken dat de oliën de verstuiver verstoppen.
Meer weten over ingrediënten? We hebben hier aparte blogs over geschreven.