Je herkent iets in een geur, maar je kan het niet thuis brengen. Mocht je denken dat je de enige bent… geen zorgen de meeste mensen hebben hier last van. Om je een beetje op weg te helpen, nemen we je mee in onze blogs in ontdekken van ingrediënten die veel worden gebruikt in parfums. In deze eerste blog gaan we het hebben over Vanille!

Tegenwoordig kent iedereen de geur en smaak vanille en is het een populair ingrediënt in parfums. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van een synthetische vanille. Natuurlijke vanille is namelijk een kostbaar specerij, met een productie die nauwelijks winstgevend is. Gelukkig zijn er toch parfums waarin de natuurlijke vanille wordt gebruikt. Deze zijn te herkennen aan de minder scherpe, maar toch volle geur.

Herkomst

Vanille is afkomstig van de vanille-orchidee, een klimplant – Vanille plantifolia. Deze plant groeit goed in een tropisch klimaat, waaronder Mexico, Zuid-Amerika, Caribisch gebied en de eilanden in de Indische Oceaan (denk aan Madagascar). De vanille uit Mexico wordt als een van de beste beschouwd, dit vanwege het feit dat dit het land van de oorsprong is. Helaas is de productie daar tegenwoordig niet zo groot meer. Een ander land dat wel groot is in de productie van vanille is Madagascar, ook wel bekend als Vanille Bourbon. Per jaar produceert Madagascar ongeveer 1.000 ton peulen.

Vanille Bourbon is rijk aan geur en smaak. Tijdens het drogen van de peulen ontstaan er kirstallen – de natuurlijke vanilline, de grondstof voor parfum. De productie van natuurlijke vanilline is een lang en kostbaar proces; door de bestuiving van de bloemen worden de vanillestokjes gevormd, op de plantages gebeurt dit handmatig. De groene peulen die ontstaat blijven 8 tot 9 maanden op de takken, waarna deze nog een half jaar drogen. Tijdens het drogen produceren zij witten kristallen – de vanilline.

Dan heb je nog de Tahitaanse Vanille van de eilanden groep Frans-Polynesië (Tahiti). Deze wordt als een zeldzamere en duurdere variant beschouwd. Ondanks dat de smaak als milder wordt beschouwd, is de geur sterker. Deze vanille bevat minder vanilline, maar meer van de stof heliotropine wat zorgt voor een fruitige nuance.

Effect van de geur

Uit onderzoek is gebleken dat vanille een kalmerend effect heeft en het zou bovendien de creativiteit stimuleren. In parfums vind je vanille veelal in oriëntaalse geuren. De vanille zorgt voor het zoetje, maar ook voor het balsamisch en iets kruidigs. Enkele bekende geuren met vanille zijn Addict van Dior en Shalimar van Geurlain. In ons assortiment hebben we ook meerdere geuren die als basis (natuurlijke) vanille hebben.

Vanille geuren binnen onze collectie

Uiteraard komt vanille in meerdere parfums voor. Hieronder een selectie waarbij de geur duidelijk om de vanille draait. Zo heb je in de La Danza delle Libellule van NOBILE 1942 een mooi gebalanceerde vanille, die frisse opent door de groene appel. De geur Perdizione combineert vanille met oranjebloemen (neroli).