Een van de meest intrigerende ingrediënten in de wereld van parfums: vetiver. Dit natuurlijke element, afkomstig van de wortels van een grassoort genaamd Chrysopogon zizanioides, heeft de afgelopen decennia steeds meer aandacht gekregen vanwege zijn unieke eigenschappen en veelzijdige toepassingen in de parfumindustrie.

Oorsprong

Vetiver, ook wel Agar Wangi of kuskus, heeft een tropisch klimaat nodig en komt van oorspong voornamelijk uit India, Haïti en Indonesië. Tegenwoordig wordt vetiver ook gekweekt in Brazilië, Argentinië, West-Afrika, Congo, Jamaica en La Réunion. Zoals bij meer ingredienten heeft het gebied waar de vetiver wordt gekweekt invloed op de geur. Zo zal een vetiver uit Java rokeriger ruiken dan de vetiver van Haïti, die eerder aards/naar gras ruikt.

Oogst

Vetiver is een snel groeiend grassoort en kan tot 1.5 meter hoog worden. Na een jaar wordt het gras geoogst, worden de wortels schoongemaakt en gedroogd. Zodra de wortels droog zijn worden deze in stukken gesneden en geweekt in water en met stoom gedistilleerd. In wortels zit veel vocht en slecht 2-3% etherische oliën. Dit betekent dat men voor 1 liter olie ongeveer 30 tot 50 kilo wortels nodig heeft.

De wortels worden overigens niet alleen gebruikt voor de parfumindustrie. Zo worden de wortels ook verweven door raambescherming en kleden. In sommige gevallen wordt de wortel ook verwerkt in de productie van kleding. Dit heeft er mee te maken dat de vetiverolie beschermt tegen insecten.

Vetiver in parfum

Een ander interessant aspect van vetiver is zijn vermogen om te veranderen afhankelijk van de omgeving en andere ingrediënten waarmee het wordt gemengd. Soms kan het zich ontwikkelen als aards en rokerig, terwijl het op andere momenten fris en grasachtig kan zijn. Dit maakt het een favoriet onder parfumeurs die graag experimenteren en nieuwe geurprofielen creëren.

Vetiver heeft zijn weg gevonden naar een breed scala aan parfums, zowel voor mannen als vrouwen, en heeft een blijvende indruk achtergelaten in de wereld van niche en designer geuren. Het wordt vaak gebruikt in zowel klassieke als moderne composities, waar het bijdraagt aan de unieke identiteit en karakter van elk parfum waarin het wordt gebruikt.

Hieronder elke parfums met vetiver bij ons in de collectie: