Nu de mooie zonnige dagen er weer aankomen, zoeken we de verfrissing in koele drankjes en schaduw plekken. Dit zien we ook terug is geuren; frisse geuren gebaseerd op citrusvruchten. Citrusvruchten is een overkoepelende benaming voor vruchten afkomstig van de Citrus boom, zoals mandarijn en grapefruit. Steeds vaker horen we ook Bergamot als citrusvrucht. Maar waar komt Bergamot vandaan?

Als gevolg van eeuwenlange cultivatie en kruisingen van de Citrusvruchten zijn er vandaag de dag dan ook honderden cultivars. De teelt ervan wordt al vermeld in de Chinese kronieken van 2200 jaar voor onze jaartelling.

De citrusvrucht bestaat uit een aantal lagen. De schil bevat ‘olieklieren’, waarin ontvlambare etherische oliën zitten opgeslagen. De laag daaronder, die ook nog tot de schil wordt gerekend, is wit en vezelig en bevat veel pectine. De binnenkant is het eetbare gedeelte. Hier worden sapzakjes gevormd die veel suikers, zuren en vitamine C bevatten. Citrusvruchten kunnen direct worden gegeten, maar ook als smaakmaker worden gebruikt. Verder worden ze vaak tot sap geperst. Boordevol vitamine C.

Er zijn maar drie ‘echte’ citrussoorten: de grapefruit of Citrus grandis, de mandarijn of Citrus reticulata en de sukadecitroen of cedraat, Citrus medica. De sinaasappel is bijvoorbeeld een kruising en in feite geen aparte soort. Zo’n kruising blijft bij citrussoorten lang in stand.

De Bergamot

Deze citrusvrucht groeit aan een kleine groenblijvende boom op Sicilië, Zuid Italië (Calabrië), Zuid Frankrijk, Azië en Ivoorkust. Uit schil wordt de etherische olie gewonnen, die gebruikt voor in de parfumindustrie, maar ook voor aromatherapie. Het is een heeft een relaxend en opbeurend effect.

Dit ingrediënt wordt al eeuwen lang gebruikt en was al herkenbaar in de Eau de Cologne, water van Keulen, uit 1714.

Bergamot dankt haar naam aan de plaats in Italië, Bergamo. In Griekenland wordt deze Pergamonto genoemd, naar de plaats Pergamon dat nu tot Turkije behoort en Bergama heet! Dus sommigen vermoeden dat de naam bergamot afkomstig is van het Turkse beg-armudi, wat ‘peer van de prins’ betekent, vanwege de peervormige vrucht.

Bergamot wordt veelal gebruikt in de topnoten van een geur, vaak gecombineerd met citroen, limoen, mandarijn of grapefruit. Allemaal familie van elkaar en toch zo verschillend. De reden hiervoor is dat het frisse karakter van Bergamot de geur, zoals dat heet, open breekt. De hart noten die daarna komen kunnen totaal verschillen, zoals witte bloemen maar ook een patchouli of een Oudh kan gecombineerd worden.

Hieronder enkele geuren waar Bergamot overduidelijk de leidraad is in de gehele geur. Benieuwd welke geuren nog meer Bergamot bevatten, kom gerust langs bij ons in de winkel. 

NOBILE 1942 · Vespri Esperidati

Geïnspireerd op het Zuiden van Italië, ook wel bekend als “het land van vespers en sinaasappels”, maar het was ook het toneel van romantische en heldhaftige daden, inspiratiebron voor dichters, schilders en componisten. De energieke opening met citrusvruchten wordt verleid door hints van amber, benzoë en patchouli in de basis noten. 

NOBILE 1942 · Vespri Oriental

Het bewijs dat het Oosten en het Westen perfect samen gaan. De Oosterse noten zijn perfect in balans om alle olfactieve facetten van het parfum te versterken. Zo is naast Bergamot, ook Oudh, Patchouli en Sandalwood terug te vinden in deze geur. 

Voor al die mensen die houden van citrusachtige parfums maar met dat beetje extra.

TIZIANA TERENZI · Andromeda

In enkele Tiziana Terenzi geuren wordt Bergamot overduidelijk gebruikt om de geur open te breken. Andromeda is daar een van. Na de frisheid van de Bergamot, komen als snel de bloemen noten als ylang-ylang, jasmijn en roos naar voren. Maar ook een overduidelijk fruitje van perzik.