Oud (in het Arabisch Oudh) is een van de duurste parfumingrediënten ter wereld. Maar hoe komt het dat het zo duur is? En waarom is er momenteel zo veel vraag naar?

Oud is een exotisch hars dat afkomstig is uit het hout van de Agar (Aquilaria) boom. Deze bomen zijn voornamelijk te vinden in Zuidoost-Azie, vermoedelijk afkomstig uit de regio Assam in India. Het hars ontstaat wanneer de boom wordt geïnfecteerd door een bepaalde schimmel (Phialophora parasitica). Het hout kleurt dan donker en heeft een typerende aardse geur. Ondanks dat Oud de afgelopen jaren zijn toetreden heeft gekend tot de Westerse landen, kent Oud al eeuwen oude gebruiken. Zo gebruikte de Egyptenaren Oud om te mummificeren en de Chinezen om de slecht chi uit het lichaam te verdrijven.

Wanneer je in het Midden-Oosten bent ruik je het bijna overal, van luxe warenhuizen tot moskeeën tot hotellobbies. Oud is daar net als wat lavendel voor ons is.

Hoe ruikt oud?

Oud kent een rokerige en mysterieuze geur. In de parfumwereld wordt de olie gewaardeerd om zijn zoete, houtachtige, aromatische en complexe geur. In het Westen wordt de geur geassocieerd met verleiding, terwijl Oud in het Midden-Oosten juist staat voor troost en bescherming.

Vloeibaar goud.

Oud heeft in middels de bijnaam van ‘vloeibaar goud’. Dit komt omdat de waarde momenteel wordt geschat op 1,5x de waarde van goud. De zeldzaamheid van de olie en de toenemende vraag zijn hier de oorzaak van. In het wild produceert slecht 7% van de Aquilaria-bomen het hars. Inmiddels zijn er verschillende Agarwood-farms waar de bomen op een kunstmatige manier worden geïnfecteerd. Echter valt deze hars niet te tippen aan het origineel.

Voor de beste Oud heb je een rijpe Aquilaria-bomen nodig, dit houdt in dat deze rond de 30 jaar oud is. Asia Plantation Capital (APC), een van Azië’s grootste commerciële Agarwood-farms, probeert de bomen te redden door duurzame agarwood-plantages. Zo beweren zij dat zij in 2009 ruim 10.000 jonge bomen hebben geplat. Het duurt echt nog even voordat deze bomen rijp zijn en gebruikt kunnen worden. Ondertussen hebben de volwassen bomen te maken met stroperijen. Ondanks de gevangenisstraf van 10 jaar houdt dit de stropers niet tegen om op zoek te gaan naar oudere bomen die van nature zijn geïnfecteerd. Deze leveren tenslotte het meest op.

Het verhaal gaat zelfs dat Sultan Qaboos in 2012 maar liefst 7000 dollar heeft neergelegd voor een halve theelepel afkomstig uit een wonder jaar oude boom.

Oud verwerkt in parfum

In 2012 steeg het aantal parfum waarin het ingredient Oud verwerkt was met 34%. Tegenwoordig bevat één op de acht nieuwe parfum Oud, maar door de complexe eigenschap van Oud is het niet zo eenvoudig om een goede Oud-parfum te ontwikkelen. Hieronder twee merken waarbij Oud de rode draad is in de geuren en zij dit complexe ingredient hebben weten te verwerken tot verfijnde parfums.

Tot stand gekomen uit de erfenis van Perfumer’s Workshop. Zij zijn de evolutie van ‘costume made parfums’ en hebben hun erkenning gekregen voor dit visionaire concept, dat 45 jaar geleden werd ontwikkeld. Al sinds 1971 is Donals Bauchner, eigenaar van Perfumer’s Workshop, in de ban van het luxe ingredient Oud. Vanwege de complexiteit hebben zij vijf jaar de tijd genomen om de geuren te ontwikkelen. Inmiddels staat AMOUROUD voor een collectie van olfactorische herinneringen en verhalen, waarbij Oud de basis is en wordt afgewisseld met andere luxe ingrediënten zoals orchidee, roos en saffraan.

Nejma betekent ook wel ster in het Arabisch en is ontstaan tijdens een reis in het Midden-Oosten waar Marie Lise achter een Arabische vertelling kwam. Een Arabische vrouw, genaamd Nejma, wordt gevangen gehouden en op de slavenmarkt koop een Arabische prins vanwege haar schoonheid. Uiteindelijk krijgen zij zeven dochters, die als ode aan hun moeder creëert elke dochter een parfum dat ieder een ander aspect van hun geliefde moeder belicht. Zo vinden zeven parfums hun weg. Het ingredient (de ziel) dat deze zeven geuren verbindt is het kostbare en mysterieuze oud.