Van Grass naar Egypte naar India en tot slot naar China. Deze elegante witte bloem komt veelvuldig voor in de parfumindustrie en reist inmiddels de hele wereld over. Niet voor niets wordt de jasmijn ook wel ‘de bloem der bloemen’ genoemd, maar wat ons betreft zou ‘princes van de nacht’ ook een geschikte benaming zijn. 

Soorten

Er zijn meer dan 200 soorten jasmijn, maar in de parfumindustrie wordt voornamelijk met twee soorten jasmijn gewerkt.

Jasminum Grandiflorum – te herkennen aan de grotere bloemen en heeft een bloemig, fruitige, poederige geur.

Jasminum Sambac – is tropischer en exotischer en te herkennen aan een volle, intense, zoete geur. 

Oorsprong

Jasmijn betekend in het Perzisch en Arabisch ‘geschenk van God’. Rond 1650 namen de Arabieren de Jasminum Grandiflorum mee vanuit India en planten deze in Spanje, Italië en Frankrijk. Uiteindelijk is de omgeving van Grass de plek waar deze plant zich helemaal thuis voelt. Met de opmars van de parfumindustrie in 1860 neemt ook de vraag naar jasmijn toe. Waar men in 1900 nog tweehonderd ton bloemen oogstte was dit in 1905 al zeshonderd ton en in 1930 achttienhonderd ton! Na dit recordjaar ging het berg afwaarts voor de jasmijn uit Grass. De toenemende vraag zorgde ervoor dat er ook grootschalige plantages werden aangelegd in Noord-Afrika, waaronder Egypte en later verder uitgebreid naar India. 

In India wordt overigens de Jasminum Sambac verbouwd. Deze is minder kwetsbaar en daarom ook goed te gebruiken voor bloemenkransen. In een korte tijd heeft India Egypte weten in te halen op het gebied van productie. Een lange tijd is het extract van Jasminum Sambac een exclusief product van India geweest totdat China zich is gaan toeleggen op de productie en met de jaren die volgden de kwaliteit verbeterde. 

Omdat deze bloem zo de wereld over reist heeft zij in verschillende landen een plekje in het hart weten te veroveren. Zo is de jasmijn in Pakistan en de Fillipijne de nationale bloem, wordt de jasmijn in Indonesië geschouwd als de belangrijkste bloem bij huwelijksceremonies en staat de jasmijn in Thailand symbool voor moeder. In India wordt de jasmijn ook vaak in het haar gedragen, niet alleen als mooie versiering maar als symbool van schoonheid en liefde.

Oogst

De beste oogst maanden zijn juli en augustus, waarbij de tere bloemblaadjes 1 voor 1 met de hand worden geplukt. In de vroege ochtend, tussen vier en vijf, zijn de plukkers al druk bezig. Jasmijn is een bloem waarbij de bloemen in de nacht open gaan en de beste jasmijn wordt geoogst voordat de zon erop heeft geschenen. Een ervaren plukker kan in een ochtend 3 kg aan bloemblaadjes plukken, maar dat valt in het niets als je weet hoeveel blaadjes je nodig hebt voor 1 kg olie. Namelijk tussen de 8 en 9 miljoen!

Jasmijn wordt niet gedistilleerd omdat daar de opbrengst aan etherische olie te laag voor is. Om die reden wordt de geur gewonnen door middel van extractie. In de vroege jaren werd de geur gewonnen door enfleurage. Een methode waarbij de bloemblaadjes op een laag vet worden gelegd. Dit vet wordt vervolgens opgelost in alcohol, het uiteindelijk overgebleven concentraat wordt het ‘absolut’ genoemd. Naar schatting wordt er jaarlijks 5-6 ton jasmijn absolute geproduceerd, waarbij de kilo prijs op jasmijn uit Frankrijk rond de €15.000 dollar ligt (in 2018).

Tegenwoordig komt nog maar slecht zo’n twintig ton per jaar uit Grass en de rest uit Egypte, India en China. Toch komt vanuit parfumeurs langzamerhand meer vraag naar Jasmijn uit Grass.. dus wie weet..

Geuren met Jasmijn

Er wordt soms wel eens gekscherend gezegd dat er geen parfum is zonder jasmijn. Ongeveer 80% van de parfums die in de eerste helft van de vorige eeuw zijn gecreëerd bevatten jasmijn. Enkele bekende geuren waarbij het duidelijk draait om de jasmijn zijn:

° Mugler Alien

° Gucci Gucci Bloom

° Hermes Les Hardin de Monsieur Li

° Dior J’adore

° By Kilian Good Girl Done Bad

° Juliette has a Gun Lili Fantasy

° Amouage Ashore

° Moresque Regina

Enkele parfums met jasmijn bij ons in het assortiment zijn: