Met het koude en natte weer en zoeken we natuurlijk een heerlijke warme geur, maar een warme geur kan tijdens warme dagen ook mooi tot uiting komen. Met de tonkaboon zit je perfect! Je hoort dit ingredient wel vaker, maar wat is tonkaboon? En waar komt het vandaan?

De tonkaboon boom (Dipteryx Odorata)

Allereerst is het goed om te weten dat de tonkaboon afkomstig van een boom, die valt onder vlinderbloemen familie. De Dipteryx Odorata boom komt oorspronkelijk uit het noordelijke deel van het Amazone regenwood, is half bladverliezend en kunnen wel dertig meter hoog worden. De bomen zijn voornamelijk in het wild te vinden. Overigens laat deze boom zich in het regenwoud niet makkelijk vinden en staat deze verspreid in het bos en soms in kleine groepen. Het dichte hout en en fijne nerf zorgt er voor dat de boom ook gewild is onder de houthandel. Zolang er een lonende afzetmarkt is voor de bonen blijft dit gering (of zolang de handel niet weg valt door gebruik van synthetische tonka). Een extra reden om de eerlijke prijs voor de boon (en dus parfum) te blijven betalen. De beste tonkaboon komt uit Venezuela.

De tonkaboon

De vruchten van de Dipteryx Odorta lijken op een kiwi en zitten verstopt tussen de lange ovale bladeren. Langzaam verkleurd de vrucht van donkergroen naar geel naar roodbruin en vallen met een plof uit de bom zodra de vrucht rijp is. Iedere vrucht heeft één zaad. De zaad van deze vlinderbloemige is bruin langwerpig en wordt zwart gerimpeld door het drogen/fermenteren. Drie maanden na de bloei kan men de zaden oogsten. Een flinke boom (lees: van heel wat jaren oud) kan in een goed jaar twintig bonen opbrengen. 

De manier van drogen en fermenteren heeft effect op de kwaliteit van de boon. Gebeurt dit te geforceerd, dan gaat de kwaliteit achteruit.

In de negentiende eeuw mochten de zaden niet meer gebruikt worden als geur of smaakstof, omdat ze het giftige cumarine bevatten. Bij het bereiden mag wel de aroma gebruikt worden, maar niet de volledige boon. 

De warme kruidachtige geur wordt uit de gedroogde bonen verkregen en word als fixeermiddel gebruikt. Vroeger diende het als vervanging voor vanille.

De geur van tonkaboon

Wanneer een verse boon wordt gekneusd komt er een zoete praliné geur vrij. Het aroma ontwikkelt zich tijdens het drogen en fermenteren tot een melange van amandel, warme pudding, vers hooi en volle vanille. Het doet niet alleen zoet aan, maar ook een elegante aromatische volheid zoals kaneel en het pudding achtige troostende van vanille.

Tonka weetjes

  • In de aroma therapie is de tonkaboon geliefd om haar ontspannende verwerking. 
  • Indianen de bonen gebruikten om hun tabak te aromatiseren. 
  • Tonkabonen worden ook vaak gebruikt kook en bakgerechten, zoals koekjes of cake. Zo wordt de tonkaboon meegekookt met de melk of room om er vervolgens ijs van te kunnen maken.
  • Tonkaboon olie wordt al vanaf de negentiende eeuw gebruikt om tonkaboon boter te maken.
  • Tonkaboon olie wordt ook wel gebruikt voor het stimuleren van haargroei.

Tonkaboon kent dus al een eeuwen oud gebruik en is daarom ook terug te vinden in verschillende parfums. Meestal een beetje ‘onder de radar’, maar er zijn ook steeds meer merken/parfums waar de tonkaboon duidelijk naar voren komt of zelfs vermeld is in de naam van het parfum. Zoals Jo Malone – Myrrh & Tonka en Montale – Arabiana Tonka. Bij deze laatste hebben ze het trots uit Midden-Amerika gecombineerd met de luxe ingrediënten Saffraan en Oudh uit het Midden-Oosten. 

Bij ons in het assortiment vind je de volgende parfums waar de tonkaboon goed in naar voren komt: