Normaal nemen we je mee in de ingrediënten die veelal worden gebruikt in de parfums, maar vandaag gaan we het hebben over keratine. Misschien dat je er bij de kapper wel eens over hebt gehoord of dat het misschien wel in jouw shampoo hebt zitten. Nu hebben wij van ACCA KAPPA een hele fijne haarverzorgingslijn waarin ook keratine zit. 

Wat is keratine?

Keratine is van oorsprong een lichaamseigen stof, om precies te zijn een eiwit (proteïne), dat wordt gevormd door verschillende aminozuren en valt onder familie van scleroproteïnen (ook welk vezelige structurele eiwitten). Het eiwit heeft een beschermende en herstellende functie, maar zorgt daarnaast ook voor kracht en flexibiliteit. Om die reden vind je het eiwit terug in je haar, nagels en huid. Ons haar bestaat uit drie bestanddelen; keratine, mineralen en vocht. Uit hoeveel procent keratine je haar exact bestaat is o.a. afhankelijk van je haartype. Zo bestaat Aziatisch haar uit een hoger percentage keratine (94%) en Afrikaans haar uit minder keratine (85%). In Europa hebben we ongeveer een keratine percentage van 89%.

Haar parfum met keratine

Waarom is keratine belangrijk? 

Eigenlijk zet het stukje hierboven al waarom keratine belangrijk is. Het moet gezien worden als een bouwsteen voor mooi en gezond haar, nagels en huid. Bij het haar is het belangrijk voor zowel de interne als externe structuur. 

Dagelijks word je haar blootgesteld aan milieuverontreiniging, slechte voeding, hormonale schommelingen en chemische behandelingen (cosmetica). Allemaal factoren die de keratinestructuur aantasten, maar denk ook aan het föhnen en stylen van het haar. Wanneer de buitenste laag keratine van je haar beschadigd is, kan het de laag eronder gevoeliger maken voor schade. In tegenstelling tot de keratine in onze huid kan het haar zichzelf niet herstellen. Wetende dat het haar uit drie bestandsdelen bestaat houdt dat in dat de balans tussen deze elementen verstoord raakt. Met als gevolg dat je haar minder elastisch wordt en dus sneller afbreek, doffer wordt en volume verliest.

Waar komt keratine vandaan?

Keratine is een lichaamseigen stof en dus zou er gezond mensenhaar gebruikt kunnen worden voor de verwerking in haarproducten. Nu is het in Europa verboden om menselijke materialen te verwerken en wordt er om die reden vaak keratine gebruikt afkomstig van dieren. In veel gevallen is keratine dan ook niet vegan. Terwijl dat wel makkelijk zou kunnen! 

Om de schade aan de keratinestructuur te herstellen, heeft het haar kleine proteïnen nodig die fysiologisch en biochemisch gelijk zijn aan keratine. Plantaardige keratine is een mengsel van aminozuren afkomstig van maïs, soja en tarwe en de uiteindelijke samenstelling bevat dezelfde 18 aminozuren als keratine. Door het lage moleculaire gewicht van de gehydrolyseerde proteïnen die keratine op plantaardige basis bevatten, kunnen ze de haarstructuur binnendringen en deze efficiënt herstellen, waarbij ze aminozuren en hydratatie leveren door hun vermogen om watermoleculen te binden en te transporteren.

Haarproducten

Tegenwoordig staat keratine op veel haarproducten. Toch zit er veel verschil in de kwaliteit. Goedkope producten bevatten veelal een verwaarloosbare hoeveelheid keratine, van slechte kwaliteit of te grote moleculen die niet opgenomen kunnen worden door het haar. Uiteraard kan je bij een professionele kappersterecht voor een keratine behandeling, toch raden wij je aan om daarnaast je haar ook dagelijks te voorzien van keratine. Hieronder enkele producten die je daarbij kunnen helpen:

Met mijn persoonlijke favoriet het haar parfum

Voor de beste haar verzorging raden wij het haar te borstelen met een borstel met echt haar.