Bijna dagelijks worden er nieuwe parfums gelanceerd, maar wie en wat ga er nu schuil achter het maken van een parfum? Want wat komt er bij kijken en wat is er nodig om een parfumeur te worden? In deze blog nemen we je mee in de wereld van de parfumeur, oftewel de neuzen achter het parfum.

Allereerst is het goed om te weten dat een parfum is opgebouwd uit verschillende geurstoffen. Geurstoffen hebben effect op elkaar, zo kan je geurstoffen combineren om een geur te laten ontstaan. Zo wordt er in ACCA KAPPA Muschio Bianco 25 geurstoffen gebruikt om de geur van musk te ontwikkelen (musk komt van oorspong van dieren en mag tegenwoordig niet meer gebruikt worden). Een kleine aanpassing in de verhoudingen van deze geurstoffen zorgt ervoor dat musk niet meer wordt herkent. De combinatie en de juiste balans is dus van groot belang. Uiteraard moet je een goede neus hebben, maar daarnaast ook een scheikundige achtergrond en een creatief inlevingsvermogen. Uiteindelijk moet een goede neus 2.500 tot 3.000 geurstoffen kunnen herkennen. Dit doet een neus door iedere dag te trainen, zie het als een kunstenaar die iedere dag een tekening maakt.

Vroeger ging het, zoals bij meer beroepen, van vader op zoon of dochter en als je dan uit Grasse (Frankrijk) kwam had je een streepje voor. Tegenwoordig zijn er verschillende opleidingsinstituten waar je opleidingen/workshops kunt volgen om een neus te worden. Hieronder de beste opleidingen:

 • L’ISIPCA [Institut Supérieur International du Parfum de la Cosmétique et de L’Aromatique Alimentiare] in Versailles
  Werd in 1970 opgericht door Jean-Paul Guerlain onder de naam ISIP. Tegenwoordig is het een onderdeel van de Universiteit van Versailles (UVSQ). Dit is ook de enige school ter wereld waar op universiteitsniveau les wordt gegeven over parfum.
 • GIP [Grasse Institute of Perfumery] in Grasse
  Dit institute biedt een opleiding van negen maanden, waar jaarlijks maar twaalf studenten worden toegelaten.
 • Roure Bertrand Dupont Academy [Giveaudan] in Parijs en Singapore
  Tegenwoordig onderdeel van Givaudan waar je deelneemt aan een intern programma om vervolgens voor het bedrijf aan de slag te gaan.
 • Mane Perfumery School in Le-Bar-sur-Loup (dichtbij Grasse) en in Amerika.
  Een vooropleiding is bij Mane Perfumery School van belang.
 • Workshops zijn o.a. mogelijk bij een aantal parfumhuizen die gevestigd zijn in Grasse zoals Fragonard, Galimard en Molinard.

Tot voor kort waren neuzen achter de parfums vaak onbekend, door de komst van niche parfum komen de neuzen steeds meer in de spotlights. Momenteel zijn er zo’n 400 neuzen, waarvan er slecht 60 beroemd zijn. Wat een parfumeur verdient is afhankelijk van zijn of haar bekendheid, maar ook of hij/zij een huisparfumeur (in loondienst) is, werkt op opdracht-basis of zijn/haar eigen merk heeft. De verhalen gaan dat een neus in loondienst tot wel 300.000 euro op jaar basis kan verdienen.

De ontwikkeling van een parfum begint met de briefing (bij de grote merken). Veelal is deze briefing een samenwerking tussen merk, marketingbureau en marktonderzoeksbureau. Deze briefing wordt uitgezet onder verschillende neuzen, die op basis daarvan een eerste opzet van de geurcompositie maken. Vervolgens wordt er een keuze gemaakt uit deze voorstellen. Tussen de briefing en het uiteindelijke besluit zit gemiddeld anderhalf jaar, maar het kan ook zo voorkomen dat hier wel vijf jaar tussen zit. Dit is afhankelijk van de wensen van het merk, maar heeft ook met regelgeving te maken. Zo kan een geurcompositie moeten worden aangepast door strengere regelgeving; denk aan het gebruik van dierlijke geurstoffen (of juist niet meer). Vanuit LABO-NOIR zien wij het creëren van parfums als een kunst vorm en daarom dat wij het perfect vinden passen bij beeldende kunst.

Enkele bekende neuzen (parfumeurs):

JEAN-PAUL GUERLAIN

Misschien wel een van de grootste parfumeurs van de 20e eeuw. Vierde generatie erfgenaam van het gelijkwaardige parfumhuis. Op 15 jarige leeftijd verbaasde hij iedereen als hij op een proeverij met Frederick Hennessy de vintage cognac uit 1911 eruit weet te pikken op basis van geur. In 1959 wordt hij hoofdparfumeur en ontwikkeld in die tijd de geuren; Vétiver cologne, Chant d’Arômes, Chamade, Jardins de Bagatelle en Samsara. In 1994 wordt het huis Guerlain verkocht aan de LVMH-groep en draagt Jean-Paul Guerlain het stokje over aan Mathilde Laurent.

[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” align_content=”stretch” flex_align_items=”flex-start” flex_justify_content=”flex-start” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” container_tag=”div” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” pattern_bg=”none” pattern_bg_style=”default” pattern_bg_opacity=”100″ pattern_bg_blend_mode=”normal” mask_bg=”none” mask_bg_style=”default” mask_bg_opacity=”100″ mask_bg_transform=”left” mask_bg_blend_mode=”normal” absolute=”off” absolute_devices=”small,medium,large” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_