Er zijn vele voordelen te noemen voor nat scheren. Als je even de routine erin hebt zitten is het zelfs sneller dan scheren met een elektrisch apparaat en vele malen zachter en fijner voor de huid. Even een momentje voor jezelf, wie wil dat nou niet.

Een goede kwast zorgt er voor dat het vocht via de haren goed en gelijkmatig over het gezicht verdeeld wordt. Het rijke schuim bereidt de huid en baardhaar voor op de scheerbeurt. Door de masserende handeling van de kwast gaan de poriën openstaan en worden de baardhaartjes zachter.

Maar welke scheerkwast te kiezen? 

Korte uitleg over de verschillende soorten kwasten die er verkrijgbaar zijn voor een (goede) scheerbeurt.

Varkenshaar

De meest gebruikte en ook de meest betaalbare zijn varkensharen. De haren van een varkensharen scheerkwast zijn dikker, sterker en hierdoor ook vrij hard. Dit is voor de gevoelige huid minder comfortabel op de huid. Een voordeel van de dikke haren is dat deze gebruikt kunnen worden bij een harde scheerzeep. Ook nemen de haren veel vocht op wat helpt bij het rijk opschuimen van de zeep. Na verloop van tijd zal de kwart comfortabeler worden doordat de haren splijten (de zogenaamde bles). De haarkleuren variëren van geel tot wit, vaak met een geverfde zwarte band als decoratie (Silvertip look a like).

+ punten
· sterke haren
· laat harde scheerzepen sneller schuimen
· vriendelijke aanschafprijs
– punten
· vrij dikke en harde haren
· minder geschikt voor de gevoelige huid

Paardenhaar

Grote kans dat je niet vaak van paardenhaard hebt gehoord. Toch is paardenhaar een mooi alternatief voor varkenshaar of dassenhaar aangezien het knippen van de haren onder de verzorging van de dieren valt. De Paardenhaar scheerkwasten zijn verkrijgbaar in een brede variatie in kwaliteit. Een borstel van paardenhaar bestaat gemiddeld voor ongeveer 35% uit manen en 65% staartharen. Er wordt bewust gekozen voor een combinatie aan haren; de manen zorgen voor de zachtheid en de staartharen voor de stevigheid. De gesteriliseerde paardenharen bezitten een flink opnemend vermogen van water. Deze paardenharen scheerkwasten produceren gemakkelijk een rijk scheerschuim uit zowel scheercrème als scheerzeep.  

+ punten
· diervriendelijk
· geschikt voor een medium gevoelige huid
· laat scheerzeep en scheercrème goed schuimen
– punten
· relatief onbekend
· minder zacht dan dassenhaar

Dassenhaar

Dassenhaar staat bekend om zijn zachtheid en daarom niet voor niets een favoriet onder de heren die al een langere tijd nat scheren. De haren nemen veel vocht op en zorgt daardoor voor een rijke opschuiming van de scheerzeep. De haren van een das zijn echter minder makkelijk verkrijgbaar, waardoor de prijs van deze scheerkwasten gemiddeld gezien iets duurder ligt dan normaal. Binnen dassenhaar wordt er een onderscheid gemaakt in drie soorten (van best naar better) Best Badger – Super Badger – Silvertip.

Best Badger
Deze haren zijn afkomstig van de buik van de das en zijn daarom iets steviger dan de haren die gebruikt worden bij de Super Badger en Silvertip.


Super Badger

Deze haren zijn afkomstig van de rug/achterzijde van de das en zijn iets zachter dan de Best Badger, maar nog steeds iets steviger dan de Silvertip. De haren zijn langer en hebben een kenmerkende donkere kleur in het middengebied. De uiteinden zijn natuurlijk lichter van kleur en soms door de fabrikant extra gebleekt. Doordat deze haren dunner zijn, absorbeert de Super badger scheerkwast beter en meer water waardoor deze scheerkwasten gemakkelijker een dikke schuimlaag creëren voor een merkbaar comfortabelere scheerbeleving. De kwaliteit van deze scheerkwasten komt dicht in de buurt van de Silvertip scheerkwasten. 

Silvertip
Silvertip is het meest exclusieve type scheerkwast met dassenhaar. Slechts 10 tot 15% van de haren van een das voldoet aan deze kwaliteit. Het haar is gewild en heeft een lange levensduur, mits goed gebruikt. De uiteinden van deze silvertip haren zijn natuurlijk wit, zonder gebleekt te zijn. Silvertip scheerkwasten hebben het grootste vermogen water vast te houden en creëren makkelijk een dikke schuimlaag voor een comfortabele scheerbeleving.

+ punten
· zacht en dus geschikt voor de gevoelige huid
· neemt veel vocht op
· creëert makkelijk een snel een dikke schuimlaag
· gaat lang mee
– punten
· haren zijn moeilijk te verkrijgen
· duurder dan andere borstels
· minder diervriendelijk

Tegenwoordig zien we ook steeds meer synthetische borstels. Fijn voor als je een diervriendelijk alternatief zoekt.

Synthetische kwast

De kwaliteit van de haren is erg verschillend per merk. Het is daarom altijd goed om de kwast voor gebruik eerst even op de hand te testen. Belangrijk hierbij is om te letten op de uiteinden van de haren, hoe rechter deze zijn afgesneden hoe harder de borstel over komt. Wil je een zachtere borstel? Let er dan op dat de haren rond zijn afgesneden. De kwaliteit van de haren bepalen hoeveel vocht de borstel opneemt en dus hoe deze de scheerzeep laat schuimen. Ben je veel op reis? Dan is een synthetische borstel aan te raden. Deze droogt snel en daardoor makkelijk mee te nemen. Qua prijs zit een synthetische borstel tussen die met varkenshaar en dassenhaar.

+ punten
· geschikt voor de gevoelige huid
· diervriendelijke
· gaat lang mee
· droogt snel
– punten
· kwaliteit is per merk verschillend
· neemt minder vocht op

Onze favoriete kwasten op een rijtje:

Deze kwast van ACCA KAPPA is eco friendly, gemaakt van synthetisch “haren” en bovendien is het heft gemaakt van gerecycled van hout en plastic. De kwaliteit van de borstel doet niet onder voor een silvertip. Heeft goede eigenschappen wat betreft opschuimen. Een ander bijkomend voordeel is dat deze kwast sneller droogt en dus ideaal om mee te nemen op reis.

Verkrijgbaar in de kleuren: Zwart, blauw en bruin

Deze kwast komt ook als een mooi set op een standaard.

Verkrijgbaar in de kleuren: Zwart, blauw en bruin