Expositie | 12-11-2022 t/m 31-12-2022 [verlopen]
Tijdens deze expositie staat zowel kunst als een stukje geschiedenis centraal. Met de professioneel gefotografeerde snuifflesjes neemt Caroline Ris-Grootveld je graag mee naar een tijdperk en een object dat meer kennis en waardering verdient.
Voor Caroline Ris-Grootveld begon deze reis niet zomaar. Haar familie ontvangt in 2016 een telefoontje van een vooraanstaande handelaar uit Londen met de vraag of zij een aantal Chinese Snuifflesjes aan Christie’s in bruikleen willen geven voor een tentoonstelling. Om medische redenen was haar vader en tevens groot verzamelaar, Rob Grootveld, niet in staat om dit zelf te doen. Samen met haar familie besluit Caroline om de collectie in kaart te brengen.
Ruim 1.500 Chinese Snuifflesjes
Met behulp van expertise van buitenaf, van verzamelaars en handelaren, brengt ze haar vaders collectie van een paar basisgegevens tot duizenden details van de flesjes in kaart. Haar vader had zich vooral in het laatste deel van zijn leven gewijd aan het verzamelen van dit prachtige kleine kunst-object en zo groeide Caroline haar Excelsheet met de dag.
In het verleden reisde haar vader geregeld naar Azië om veel van deze kunstenaars en handelaars te ontmoeten. Hij had meer dan alleen interesse in hun werk. Hij had een passie. Hij wilde de kunstenaars leren kennen, hun kunst en ambacht begrijpen. Van antieke snuifflesjes van porselein, steen, jade, glas en organische materialen tot zijn geliefde hedendaagse, aan de binnenkant beschilderde flesjes.
Ja, u leest het goed: de kunstenaar beschildert het flesje van binnenuit met, aanvankelijk, een piepklein bamboestokje, met één eekhoornhaar, paardenhaar of ander haar van een beest.
Oorsprong van snuifflesjes
De productie van Chinese Snuff Bottles begon tijdens de late Ming-dynastie (1368 – 1644), maar kende haar hoogtepunt tijdens de Qing-dynastie (1644 – 1912). De snuifflesjes werden veelvuldig gebruikt om het door de Portugezen, tijdens de late 16de eeuw, geïntroduceerde snuiftabak luchtdicht te bewaren. De luchtdichte omgeving was hoognodig met het vochtige klimaat van China. Het in het bezit hebben van een Chinese Snuff Bottle toonde status en gaf welvaart van de drager aan.
De huidige waarde van een flesje varieert van enkele duizende euro’s tot zelfs een miljoen of meer.
Snuff Bottle Collection
Na het overlijden van haar vader in 2017, brengt Caroline veel tijd door in zijn studeerkamer die hij gebruikte voor zijn Collectie Chinese Snuifflesjes en zo groeide haar passie voor de snuifflesjes.
Haar doel is om haar vaders nalatenschap voort te zetten en besluit in 2021 Snuff Bottle Collection op te zetten. Met behulp van geavanceerde kunstfotografie digitaliseert zij het ambacht van snuifflesjes, de vaardigheid en creativiteit van de kunstenaars. Caroline vertelt: “Wij maken gebruik van een onaangeroerde niche in de online kunstmarkt met ons advies en onze gevarieerde selectie van afbeeldingen uit onze privé collectie van Chinese miniatuur kunstwerken die uw muren, zowel thuis als op kantoor, zullen verfraaien en de verbeelding zullen prikkelen.” De adembenemende afbeeldingen worden afgedrukt op 4mm dikke aluminium plaat en vervolgens bedekt met een 3mm helder plexiglas en zijn beschikbaar in verschillende formaten.
Hieronder enkele voorbeelden en een close-up.
Of neem een kijkje op https://www.snuffbottlecollection.com.