Expositie | 11-11-2023 t/m 31-12-2023

Tijdens deze expositie maak je kennis met 360graden kunstenaar Toshy. Wie Toshy vroeger in het Urban woordenboek opzocht kwam uit op ‘rubbish of crap’. Vandaag de dag betekent het ‘King’; iets waar je zoveel onwijs veel moeite voor doen.

De jaren ’80; een tijdperk waarin artiesten beroemd werden door hun krachtige boodschappen. Een tijdperk waarin taboes werden doorbroken, waar stedelijke culturen de mode beïnvloeden en waarin House Music is geboren. De tijd waar graffiti en street-art in het straatbeeld verscheen.

Toshy Art - live paint

Van verlegen jongetje tot multidisciplinair kunstenaar

Na het zien van de hiphop documentaire “Style Wars” van Tony Silver en Henry Chalfant start Toshy op 16-jarige leeftijd in 1986 met het maken van graffiti. De Bredase kunstenaar uitte zijn creatieve talent in de straat en hoefde niet zozeer de aandacht. Zijn kunstenaarsnaam is daar destijds ook aan ontleend. Hij signeerde zijn werk met Toshy in de combinatie betekenis van; “Too shy” verlegen en “Puinhoop”. Wat een ander van zijn werk vond was voor hem niet belangrijk, creëren en zichtbaar zijn was zijn doel. In deze tijd werd hij creatief ook gevoed door de MTV en House-cultuur. Toshy sloot zich aan bij de Acid en New Beat House Scene (1987) en dook in een wereld van trippin’ beats en kleurrijke visuals geprojecteerd door VJ’s op raves in Amsterdam, Barcelona, Berlijn en Ibiza.

Al snel werd zijn talent opgemerkt en kreeg Toshy op 17-jarige leeftijd zijn eerste betaalde opdrachten en vraagt de Nederlandse pers hem voor interviews. De bekendheid en opdrachten zorgden ervoor dat het steeds lastiger werd om anoniem op straat te kunnen werken. De opdrachten namen toe en het spannende van de straat nam af. Begin jaren 90 stortte Toshy zich op een carriere in de reclame-wereld. Daar leerde hij zichzelf tekstschrijven, fotograferen en in concepten te denken. Samen met zijn teken en muziek achtergrond zorgde dat ervoor dat Toshy vandaag de dag een multi-disciplinaire kunstenaar, of zoals men hem in Milaan noemt een 360-graden creatief, die wil triggeren en inspireren. De wereld ziet hij als een podium om kunst te tonen als communicatievorm.

In 2013 pakt Toshy zijn artiestennaam weer op en geeft er een nieuwe invulling aan. Het multi-disciplinaire krijgt ruim baan en inmiddels stond “Toshy” in de betekenis van “Puinhoop” niet meer in het straattaal woordenboek maar bleek het “King” (2013) te betekenen.

Van Breda tot aan Milaan

In 2016 wordt Toshy gevraagd door fotograaf William Rutten voor een samenwerking en ontstond de expositie ‘Legends’. Een unieke expositie in het Hardrock Cafe Amsterdam was een feit. Niet alleen in Amsterdam werd er geëxposeerd, maar ook in plaatsen als Barcelona, Ibiza, London en Milaan kregen kunstliefhebbers zijn werk te zien. Een van zijn grote solo exposities vond in 2021 in Florence plaats. Toshy werd gevraagd om te exposeren tijdens Pitti Fragranze, de belangrijkste parfumbeurs van Europa. Toshy ontwikkelde zijn thema ‘Fragrance is Who You Are’ waarin hij fotografische composities van portretten combineerde met zijn handgeschilderde citaten. Het thema gaat over het creëren van identiteiten met geur. Mensen gebruiken geuren om hun persoonlijkheid te creëren, te reflecteren en te transformeren. Als kunstenaar is Toshy zich bewust van individualiteit en identiteit. De boodschap dat ieder persoon een eigen geur heeft en dat je deze in combinatie met een parfum kan sturen zoals je wilt, geeft de diepgang in zijn werk weer. “Spuit je bij twee personen een zelfde parfum op, dan ruikt het toch verschillend’’.

Dat de Italianen met hem weglopen blijkt ook uit zijn meest recente samenwerking, waar hij voor een kledingmerk in het hogere segment de artistieke input zal leveren. Aangezien dit project nog gelanceerd moet worden kan hier helaas nog niets over worden verklapt. Des te meer een goede reden om Toshy in de toekomst in de gaten te houden.

Artist in working mode

Kunst met een boodschap

Toshy’s unieke talent ligt in zijn vermogen om verhalen te vertalen naar verschillende creatieve disciplines, waaronder citaten, interieur, fotografie, mode, muziek en meer. Zijn geschreven positieve boodschappen dienen als basis voor zijn creatieve uitingen. Zijn teksten gaan over zelfvertrouwen, volhouden, het mooie omarmen, zelf de hoogtepunten in je leven maken en elkaar respecteren. Zijn brede scala aan vaardigheden en creativiteit maakt Toshy tot een 360-graden uniek talent dat hem onderscheidt van anderen in zijn vakgebied. Een van de voorbeelden daarvan is de spiegel ‘Mirror Mirror on the Wall’. Een knipoog naar een oud sprookje, maar ook naar de huidige maatschappij waarin selfies op social media worden geplaatst voor aandacht (like me, like me in plaats van #selflove als je in de spiegel kijkt). Maar ook de vloerkleden die hij in samenwerking met het bedrijf Leoxx in de markt gezet heeft. Elk item draagt een boodschap in zich waardoor een gegarandeerd krachtig en artistiek statement in het interieur ontstaat.

Love Now!

Dat de positieve boodschap de kern van Toshy is laat ook zijn project Love Now! zien. Het idee van het project is om weer connectie met elkaar te maken. Het begint in 2015 als Toshy naar Berlijn reist waar hij zijn kunstwerken deelt met voorbijgangers. In december deed hij hetzelfde in Amsterdam. Schilderde de boodschap op muren in steden als Barcelona en Londen en verzond op eigen kosten kunstwerken naar vreemden over de hele wereld. Momenteel heeft Toshy de Love Now! Art altijd bij zich op reis om iemand het gevoel te geven gezien te worden. “Het is als zeg weer eens goedemorgen tegen iemand in de straat”. Inmiddels zijn al meer dan 1750 mensen over de hele wereld met elkaar zijn Love Now! Project connected en het aantal groeit blijvend.