20 Mei de dag van de Bij. Het kleine zoemende beestje dat héél belangrijk is voor onze natuur. Zonder dit kleine beestje zouden er geen bestuiving van de bloemen zijn en zou er ook geen honing zijn. We kennen honing wel vanuit de keuken, maar horen het bijna nooit in een parfum. Terwijl het vaker wordt gebruikt dan dat wij denken. Daarom nemen we je in deze blog mee in het ingrediënt honing en bijenwas.
Waar komt honing vandaag?
Grote kans dat je weet waar honing vandaan komt, maar het is altijd goed om het geheugen even op te frissen. Er zijn verschillende soorten bijen, maar de honingbij zorgt voor honing. Dit doet hij door de nectar uit de bloemkelken te zuigen. Dit brengen zij naar hun bijenkorf, waar de nectar door toevoeging van zowel enzymen als door indikking en door verdamping omgezet wordt naar honing. De bijen helpen zelf ook mee om de nectar te laten drogen, dit doen zij door te wapperen met hun vleugels. Imkers zien wanneer de honing klaar is, zodra de bijen de honingraten afdenken met een wasdekseltje.
Om een goed beeld te geven. Voor één kilo honing is vijf kilo nectar nodig. Nectar bestaat dus voor 80% uit water en maximaal 20% uit honing.
Het verschil tussen honing en bijenwas
Het verschil tussen honing en bijenwas is duidelijk te zien in de structuur. Honing is vloeibaar en stroperig. Bijenwas heeft een stevigere substantie en wordt door de bijen gebruikt om de verkregen nectar in te stoppen en om te zetten naar honing (ook bekend als honingraten). Belangrijk om te weten is dat de bijenwas door de bijen zelf wordt gemaakt. Oude werkbijen maken de was met behulp van was-klieren, die op het achterlijf zitten.
Bij het uithalen van de honing wordt ook gelijk de honingraten meegenomen door de imker. De honing wordt dan gescheiden van de was. Het was wordt niet weggegooid, maar wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt bijenwas gebruikt om kaarsen te maken, als poetsmiddel voor onbewerkt hout, als glansmiddel in drop en wordt het ook vaak gebruikt in cosmetica. Zoals in lipbalms.
Honing in parfums
Honing is rijk, warm, luxueus en troostend, en werkt uitstekend om bloemige noten te benadrukken of amberachtige accenten toe te voegen. De zachte zoetheid zoals we honing op onze smaakpupillen kennen komt het ook terug in de parfums. Het is niet een ingrediënt die heel erg overheerst, maar als een subtiele toevoeging. Hoe honingparfums ruiken is zeer afhankelijk hoe het gecombineerd wordt. Van oudsher wordt het vaak gecombineerd met bloemen, zoals jasmijn, roos en ylang-ylang. Je ziet tegenwoordig honing ook steeds vaker in combinatie met Oudh of Tabak. De overvloed aan gourmand geuren die er zijn, kunnen honingliefhebbers zich gemakkelijk in de zoete hemel bevinden.
Bijenwas wordt ook verwerkt in parfum. Dit vaste, wasachtig product is oplosbaar in ethanol, waarna het te gebruiken is in parfums. Met zijn zoete, kruidige, hooi- en tabakachtige aroma kan bijenwas een interessante versterker zijn voor vanille-, tabaks- en hoogwaardige bloemenabsoluten.
Enkele bekende parfums met honing zijn; Jean Paul Gaultier Scandal by Night, Gucci Gucci by Gucci, Guerlain Aqua Allegoria Nettare di Sole en misschien wel de bekendste Paco Rabanne Lady Million. Binnen de niche parfum zijn er ook een aantal bekende parfums met honing, namelijk; By Kilian Gold Knight, Montale Honey Oud, Parfums de Marly Oajan, Memo Paris Ilha do Mel en Xerjoff Mamluk.
Bij ons in het assortiment vind je de volgende parfums met Honing: