Het ingrediënt Oudh wint aan populariteit in het Westen. Een ingrediënt waarvan we weten dat het kostbaar is en dat al een eeuwenoude traditie kent in de Arabische landen. In deze blog gaan we het niet over Oudh hebben maar over het kleinere zusje Saffraan.

Het zijn niet letterlijk broer en zus. Waar Oudh een hars is dat wordt ontwikkeld door de Agar Aquilaria boom, is Saffraan het stampertje van de Crocus Sativus bloem. Wat beide ingrediënten wel gemeen hebben is dat zij kostbaar zijn en al vroeg door de Arabische landen werden omarmd.

Herkomst

Saffraan is afkomstige van uit het Arabische woord Za’fran, wat ‘geel zijn’ bekent. Van oorsprong werd deze bloem, de Crocus Sativus, gekweekt in Cilicië (Turkije). Omstreeks de jaren 900 brachten de Arabieren het samen met rijst naar Europa en werd het voornamelijk voor het koken gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten saffraan al in parfum. Zo deed Cleopatra saffraan in haar baden zodat het vrijen nog aangenamer zou zijn. In de Middeleeuwen was de prijs zo hoog dat men soms wel driemaal de prijs van peper er voor moest betalen. Dit zorgde er voor dat er valse saffraan in omloop kwam. Hiervoor werd soms kurkuma of saffloer gebruikt, beide van nature ook ‘geelmakers’.

Iran is goed voor ongeveer 90% van de wereld productie van saffraan. Daarnaast produceert Italië saffraan, dit is de “Aquila” Saffraan of ook wel Zafferano dell’Aquila. Deze komt uit de Navelli Vallei van de Italiaanse regio Abruzzo, in de buurt van L’Aquila. Maar de grootste saffraan teelt uit Italië komt uit San Gavino Monreale, Sardinië. Van deze saffraan is bekent dat het een ongewoon hoge crocine, picrocrocine en safranal gehalte heeft. Crocine is verantwoordelijk voor de kleur, de smaak wordt bepaald door picrocrocine en het aroma safranal.

Kostbaar

Hoe komt het nu dat Saffraan zo kostbaar is? Allereerst bloeien de krokussen slechts 2 weken. Daarnaast is het een arbeidsintensief werk waarbij de stampertjes handmatig uit de bloemen worden geplukt en in de zon gedroogd. Voor 1 kilo saffraan heb je ongeveer 150.000 bloemen nodig. Dit zorgt er voor dat de prijs voor een kilo al snel tussen de €25.000 en €40.000 oplevert. Hierdoor heeft Saffraan ook wel de bijnaam Het Rode Goud.

De geur

De geur van Saffraan kan het best omschreven worden als leer met een suede touch. Ook het hooi-achtige wat je in de smaak tegen komt, komt duidelijk naar voren. Saffraan wordt aan parfums toegevoegd om de leer accoorden te ondersteunen. Het scherpe van de leer accoorden worden hiermee net iets verzacht.

Een aantal bekend geuren waarin Saffraan is verwerkt zijn; Spicebomb van Viktor&Rolf, Aoud Safran van Montale en Noir de Noir van Tom Ford. Uiteraard vind je bij ons in het assortiment ook een aantal mooie geuren met Saffraan. Hieronder een overzicht van enkele geuren;

Naast deze geuren hebben we nog een aantal geuren waarin Saffraan is verwerkt. Kom langs in de winkel en we laten je ze ruiken!